dc.contributor.author |
Keskin, Emrah |
|
dc.contributor.author |
Aksoy, Mustafa |
|
dc.contributor.author |
Örgün, Emrah |
|
dc.date.accessioned |
2021-06-24T07:45:27Z |
|
dc.date.available |
2021-06-24T07:45:27Z |
|
dc.date.issued |
2015 |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/20.500.11787/3009 |
|
dc.description.abstract |
Ayur-Veda yaklaşık olarak 5000 yıl öncesine dayanan ve Hindistan’da ortaya çıkmış bir tıp sistemi olarak
ifade edilmektedir. Ayur-Veda sistemi günümüzde dünya sağlık örgütü tarafından da tanınmaya başlamış
bir sistemdir. Ayur-Veda felsefesine göre insan vücudu doğada var olan elementleri (ateş-su-toprak-havaeter) bünyesinde barındırmaktadır. Bu elementlerin kombinasyonları sonucunda doşalar (Kapha-PittaVata) oluşmaktadır. Bu felsefede vücutsal özelliklere uygun beslenme önemli bir olgudur. Çalışmada,
sağlıklı beslenme amacıyla kişilerin doşa oranlarının nasıl hesaplanacağı açıklanmış ve doşalara uygun
menü oluşturularak menüde yer alan yiyecekler hazırlanmıştır. Araştırmada nitel araştırma yöntemi
kapsamında uygulama odaklı eylem araştırması yapılmıştır |
tr_TR |
dc.description.abstract |
Ayur-Veda, invented in India with a history of 5000 years, is defined as a system of medicine which also
started to be recognized by the World Health Organization. According to Ayur-Veda philosophy, human
body contains the elements in nature (fire, water, earth, air, ether). Doshas (Kapha-Pitta-Vata) are
generated by the combinations of these elements. The philosophy of Ayur-Veda is defined to be a very
comprehensive one and a diet according to body characteristics is a very important issue in this
philosophy. In this study, explained how to calculate the appropriate dosha ratio for individuals for a
healthy diet and an appropriate menu will be built based on doshas and the food in the menu will be
prepared. And in this research, we used Qualitative research methods contex of application-oriented. |
tr_TR |
dc.language.iso |
tur |
tr_TR |
dc.publisher |
I. Eurasia International Tourism Congress: Current Issues, Trends, and Indicators |
tr_TR |
dc.rights |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
tr_TR |
dc.subject |
Ayur-veda |
tr_TR |
dc.subject |
Doşa |
tr_TR |
dc.subject |
Kapha |
tr_TR |
dc.subject |
Pitta |
tr_TR |
dc.subject |
Vata |
tr_TR |
dc.subject |
Beslenme |
tr_TR |
dc.subject |
Nutrition |
tr_TR |
dc.title |
Ayur-Veda beslenme sistemine göre menü planlama |
tr_TR |
dc.title.alternative |
Menu planning for ayur-veda nutrition system |
tr_TR |
dc.type |
conferenceObject |
tr_TR |
dc.relation.journal |
I. Eurasia International Tourism Congress: Current Issues, Trends, and Indicators |
tr_TR |
dc.contributor.department |
Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi/Ürgüp Sebahat ve Erol Toksöz turizm meslek yüksekokulu/otel, lokanta ve ikram hizmetleri bölümü/turizm ve otel işletmeciliği pr. |
tr_TR |
dc.contributor.authorID |
46974 |
tr_TR |
dc.contributor.authorID |
0000-0001-6565-4265 |
tr_TR |