dc.contributor.author |
Keskin, Emrah |
|
dc.contributor.author |
Dönmez, Büşra |
|
dc.contributor.author |
Dağ, Tuğba |
|
dc.date.accessioned |
2021-06-23T10:39:47Z |
|
dc.date.available |
2021-06-23T10:39:47Z |
|
dc.date.issued |
2020 |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/20.500.11787/2982 |
|
dc.description.abstract |
Anadolu coğrafyası, kucak açtığı birçok medeniyetle, kültürel farklılıklarıyla ve
coğrafi çeşitliliğiyle önemli bir konuma sahiptir. Anadolu’nun sahip olduğu bu
konum zengin mutfak kültürlerinin ortaya çıkmasında önemli rol oynamaktadır.
Hititler de bu coğrafyada medeniyet kurmuş zengin mutfak kültürüne sahip medeniyetlerden birisidir. Hitit mutfağına ait birçok bilgi çivi yazılı tabletlerden
elde edilmektedir. Bu tabletlerden Hitit mutfağı içerisinde et yemeklerinin, çorbalarının yanı sıra tahıl ve tahıl ürünlerinden yapılan birçok ekmek çeşidinin yer
aldığı anlaşılmaktadır. Ayrıca Hitit yerleşim yerlerinde ortaya çıkan tahıl depoları, kömürleşmiş tahıl kalıntıları, dini ritüellerde tanrılarına ekmek sunmaları
ekmeğin önemli bir değer olduğunu göstermektedir. Ekmeği ‘‘NINDA’’ olarak
ifade eden Hititler farklı tahıl unlarını, biraz su, tuz ve doğal maya veya mayasız
olarak hazırladıkları hamurlardan çeşitli ekmekler yapmışlaradır. Hazırlanan çalışmada Hititlerin sahip olduğu zengin ekmek kültürünün incelenmesi amaçlanmıştır. Bu kapsamda Hititlerde üretilen ekmekler tespit edilmiş ve belirlenen
bazı ekmeklerin uygulaması tekrar yapılmıştır. |
tr_TR |
dc.description.abstract |
Anatolian geography has a prominent location with the lots of civilizations it has
cherished, with its cultural varieties, and its kinds of geographical variations.
This location Anatolia has plays an important role in the emergence of rich cuisine cultures. Hittites were also one of the civilizations owning a rich cuisine culture that built their civilization within this location. A great load of information
regarding Hittite cuisine is gathered from tablets with cuneiform scripts. It is understood from these tablets that within Hittite cuisine, there took place meat dishes, soups and along side them, many kinds of bread made of grain and grain
products. Besides, the grain warehouses discovered around Hittite settlements,
carbonated pieces of bread, and their presenting their Gods bread during religious rituals indicate that bread is a precious value. The Hittians, who called bread
‘’NINDA’’, cooked various kinds of bread by mixing different kinds of grain flours
with a little water, salt and the dough that they prepared with natural brewing
or without brewing. In the study carried out, an exploration of the rich bread
culture that the Hittites had was aimed. Within this framework, as a result of the review of literature fulfilled, the kinds of bread produced in Hittites were determned and the production of some of the bread types was revived. |
tr_TR |
dc.language.iso |
tur |
tr_TR |
dc.publisher |
Kıtalararası Turizm Yönetimi Konferans |
tr_TR |
dc.rights |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
tr_TR |
dc.subject |
Ekmek |
tr_TR |
dc.subject |
Kültür |
tr_TR |
dc.subject |
Hitit medeniyeti |
tr_TR |
dc.subject |
Gastronomi turizmi |
tr_TR |
dc.title |
Hitit ekmek kültürü ve Hitit ekmekleri |
tr_TR |
dc.title.alternative |
Hittite bread culture and Hittite breads |
tr_TR |
dc.type |
conferenceObject |
tr_TR |
dc.relation.journal |
Kıtalararası Turizm Yönetimi Konferans |
tr_TR |
dc.contributor.department |
Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi/Ürgüp Sebahat ve Erol Toksöz turizm meslek yüksekokulu/otel, lokanta ve ikram hizmetleri bölümü/turizm ve otel işletmeciliği pr. |
tr_TR |
dc.contributor.authorID |
46974 |
tr_TR |
dc.contributor.authorID |
0000-0001-6565-4265 |
tr_TR |