dc.contributor.author |
Ardıç Yetiş, Şule |
|
dc.contributor.author |
Keskin, Emrah |
|
dc.date.accessioned |
2021-06-23T10:23:53Z |
|
dc.date.available |
2021-06-23T10:23:53Z |
|
dc.date.issued |
2021 |
|
dc.identifier.uri |
https://www.tutad.org/2021/vol5_issue1_article05_fulltext.pdf |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/20.500.11787/2975 |
|
dc.description.abstract |
Günümüzde insanların evde yemek pişirmediklerinde veya arkadaş toplantıları ve iş
görüşmelerinde yiyecek-içecek işletmelerini tercih ettikleri görülmektedir. Bu nedenle yiyecekiçecek işletmelerinde yapılan üretimin insan sağlığına uygunluğu konusunda sorular gündeme
gelmektedir. Yiyecek-içecek işletmelerinin sunduğu ürünlerin sahip olduğu değerler beslenme
ilkelerine uygun olarak hazırlanmalı ve kişilerin ihtiyaç duyduğu miktarda olmalıdır. Beslenme
hakkında sahip olunan bilgi düzeyi insanların beslenme alışkanlıkları üzerinde etkilidir ve
yiyecek içecek işletmelerinde görev yapan aşçıların bu konuda bilgi düzeylerinin yetersiz olması
beslenme sorunlarına neden olabilmektedir. Bu nedenle yiyecek-içecek işletmelerinde görev
yapan aşçıların besin öğeleri hakkında bilgi sahibi olmaları insanların sağlıklı ve dengeli
beslenmeleri açısından oldukça önemlidir. Buradan hareketle, çalışmada yiyecek-içecek
işletmelerinde istihdam edilen aşçılarının beslenme bilgi düzeyleri belirlemek amaçlanmıştır.
Çalışmaya Kayalık Kapadokya olarak bilinen Nevşehir ilinde faaliyet gösteren yiyecek-içecek
işletmelerinde istihdam edilen aşçılar katılmıştır. Çalışmada aşçılara yöneltilen açık uçlu soru
formundan elde edilen veriler istatistiki bir programda analiz edilmiştir. Veriler tek yönlü
varyans analizi ve iki örneklem t-testi ile analiz edilmiş ve yorumlanmıştır. Araştırmadan elde
edilen sonuçlara göre, aşçıların büyük çoğunluğunun beslenme bilgi düzeylerinin (%87) yeterli
olduğu görülmüştür. |
tr_TR |
dc.description.abstract |
Today, it is seen that people prefer food and beverage businesses when they do not cook at home
or meet with their friends and business meetings. For this reason, questions arise about the
suitability of production in food and beverage businesses for human health. The values of the
products offered by food and beverage businesses should be prepared in accordance with the
nutritional principles and should be in the amount that people need. The level of knowledge
about nutrition has an effect on the nutritional habits of people and the insufficient knowledge of
the chefs working in the food and beverage businesses may cause nutritional problems. For this
reason, it is very important for the chefs working in the food and beverage businesses to have
information about the nutritional elements in terms of healthy and balanced nutrition of people.
From this point of view, it was aimed to determine the nutritional knowledge levels of the chefs
employed in food and beverage businesses. The chefs employed in the food and beverage
businesses operating in the province of Nevşehir, known as Cliff Cappadocia, participated in the
study. In the study, the data obtained from the open-ended questionnaire directed to the chefs
were analyzed in a statistical program. The data were analyzed and interpreted by one-way
analysis of variance and two-sample t-test. As a result of the study, it was observed that the
nutritional knowledge level of the majority of the chefs (87%) was sufficient. |
tr_TR |
dc.language.iso |
tur |
tr_TR |
dc.publisher |
Türk Turizm Araştırmaları Dergisi |
tr_TR |
dc.rights |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
tr_TR |
dc.subject |
Aşçılar |
tr_TR |
dc.subject |
Beslenme |
tr_TR |
dc.subject |
Yiyecek-içecek işletmeleri |
tr_TR |
dc.subject |
Kapadokya bölgesi |
tr_TR |
dc.subject |
Food and beverage business |
tr_TR |
dc.subject |
Chefs |
tr_TR |
dc.subject |
Nutrition |
tr_TR |
dc.subject |
Cappadocia |
tr_TR |
dc.title |
Aşçıların besin öğeleri hakkında bilgi düzeylerinin ölçülmesi üzerine bir araştırma |
tr_TR |
dc.title.alternative |
A research on the measurement chefs’ level of knowledge about nutritional elements |
tr_TR |
dc.type |
article |
tr_TR |
dc.relation.journal |
Türk Turizm Araştırmaları Dergisi |
tr_TR |
dc.contributor.department |
Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi/Ürgüp Sebahat ve Erol Toksöz turizm meslek yüksekokulu/otel, lokanta ve ikram hizmetleri bölümü/turizm ve otel işletmeciliği pr. |
tr_TR |
dc.contributor.authorID |
46974 |
tr_TR |
dc.contributor.authorID |
0000-0001-6565-4265 |
tr_TR |
dc.identifier.volume |
5 |
tr_TR |
dc.identifier.issue |
1 |
tr_TR |
dc.identifier.startpage |
72 |
tr_TR |
dc.identifier.endpage |
83 |
tr_TR |