dc.contributor.author |
Keskin, Emrah |
|
dc.contributor.author |
Örgün, Emrah |
|
dc.contributor.author |
Akbulut, Burcu |
|
dc.date.accessioned |
2021-06-23T10:17:07Z |
|
dc.date.available |
2021-06-23T10:17:07Z |
|
dc.date.issued |
2017 |
|
dc.identifier.uri |
https://www.jotags.org/2017/vol5_issue3_article14.pdf |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/20.500.11787/2973 |
|
dc.description.abstract |
Son yıllarda gerek dünyada gerekse ülkemizde gastronomi alanında yapılan çalışmaların
arttığı görülmektedir. Türkiye’de gastronomi bölümlerinin varlığı ve literatürde sıkça yer
alması gastronomi kavramını derinlemesine incelemeyi zorunlu kılmıştır. Araştırmanın
amacı, Türkiye’de gastronomi kavramının aşçılık ve gastronomi/mutfak sanatları bölümü
öğrencileri tarafından nasıl algılandığının belirlenmesidir. Bu amaçla veri toplama aracı
olarak kelime ilişkilendirme testi (KİT) formu kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini
Gastronomi alanında eğitim alan öğrenciler oluşturmaktadır. Amaçlı örnekleme
modelinden ölçüt örnekleme yöntemi seçilmiştir ve örneklem grubu olarak gastronomi ve
mutfak sanatları öğrencileri ve aşçılık programı öğrencilerine uygulama yapılmıştır. 25
Nisan-2 Mayıs tarihleri arasında 26 üniversiteden 69 öğrenciye ulaşılmış ve gastronomi
algıları belirlenmiştir. Sonuç olarak, katılımcılardan toplam 481 yanıt alınmış ve en fazla
“sanat”, “mutfak”, “yemek”, “kültür”, “lezzet” kelimeleriyle ilişkilendirme yapılmıştır.
Ayrıca gastronomi tanımlarında “mide bilimi”, “yeme içme kültürü”, “mutfak sanatı” na
vurgu yapılmıştır. |
tr_TR |
dc.description.abstract |
It has been observed that the number of studies done in the gastronomy literature, both In
Turkey and worldwide, has increased in recent years. The presence of gastronomy
departments in Turkey and the frequent presence of them in the field necessitated an indepth analysis of the concept of gastronomy. The aim of the research is to determine how
the concept of gastronomy is perceived by the students of the department of cookery and
gastronomy / culinary arts in Turkey. The word association test form was used as the data
collection tool for this purpose. The universe of the research were the students who are
trained in tha field of gastronomy. The sampling method was chosen from the purposeful
sampling model and the sample group was applied to students of gastronomy, culinary arts
and cookery program students. Between 25 April and 2 May, 69 students from 26
universities did the test and their perceptions of gastronomy were determined. As a result,
481 replied in total and most were associated with the words "art", "cuisine", "food",
"culture", "taste". In addition, gastronomy definitions emphasized "stomach science",
"eating and drinking culture", "culiniary art". |
tr_TR |
dc.language.iso |
tur |
tr_TR |
dc.publisher |
Journal of Gastronomy and Tourism Studies |
tr_TR |
dc.rights |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
tr_TR |
dc.subject |
Gastronomi |
tr_TR |
dc.subject |
Aşçılık |
tr_TR |
dc.subject |
Gastronomi ve mutfak sanatları |
tr_TR |
dc.subject |
Kelime ilişkilendirme test |
tr_TR |
dc.subject |
Gastronomy |
tr_TR |
dc.subject |
Cookery |
tr_TR |
dc.subject |
Gastronomy and culinary arts |
tr_TR |
dc.subject |
Word association test |
tr_TR |
dc.title |
Gastronomi kavramının kelime ilişkilendirme testi aracılığıyla analizi |
tr_TR |
dc.title.alternative |
Analysis of gastronomy concept throught the word association test |
tr_TR |
dc.type |
article |
tr_TR |
dc.relation.journal |
Journal of Gastronomy and Tourism Studies |
tr_TR |
dc.contributor.department |
Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi/Ürgüp Sebahat ve Erol Toksöz turizm meslek yüksekokulu/otel, lokanta ve ikram hizmetleri bölümü/turizm ve otel işletmeciliği pr. |
tr_TR |
dc.contributor.authorID |
46974 |
tr_TR |
dc.contributor.authorID |
0000-0001-6565-4265 |
tr_TR |
dc.identifier.volume |
5 |
tr_TR |
dc.identifier.issue |
3 |
tr_TR |
dc.identifier.startpage |
255 |
tr_TR |
dc.identifier.endpage |
267 |
tr_TR |