dc.contributor.author |
Özen, İbrahim Akın |
|
dc.date.accessioned |
2021-06-19T07:32:59Z |
|
dc.date.available |
2021-06-19T07:32:59Z |
|
dc.date.issued |
2021-01-16 |
|
dc.identifier.citation |
ÖZEN, İ. A. (2021). Yerel Restoranların Değerlendirilmesinde Fikir Madenciliği Gaziantep Örneği Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 9(1), 377–391. |
tr_TR |
dc.identifier.issn |
2147 – 8775 |
|
dc.identifier.uri |
: 10.21325/jotags.2021.794 |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/20.500.11787/2778 |
|
dc.description.abstract |
Turizm sektöründe, çevrimiçi turist yorumlarının analizi, işletmelerin sunduğu ürün ve
hizmetleri değerlendirme ve turistlerin ihtiyaçlarını anlama yöntemlerinden birisi olarak
görülmektedir. Turist yorumlarındaki metinsel içeriklerin değerlendirmesi, metin
madenciliği yöntemlerinden fikir madenciliği ile yapılabilmektedir. Çalışmanın amacı;
Gaziantep’te bölgeye özgü yemekler sunan ve TripAdvisor sitesinde yer alan restoranlara
yönelik yabancı turist yorumlarının metin madenciliği yöntemlerinden, bakış tabanlı duygu
analizi kullanılarak değerlendirilmesidir. Veri toplama aşamasında, Gaziantep ’de faaliyet
gösteren ve TripAdvisor sitesinde ilk sekiz sırada yer alan restoranlar seçilmiştir. Araştırma
kapsamında, sekiz restoranla ilgili 2019-2020 yıllarında yabancı turistlerin oluşturduğu 358
yorum, 05.01.2021-09.01.2021 tarihleri arasında araştırmacı tarafından web kazıma tekniği
kullanılarak toplanmıştır. Araştırma bulgularına göre; yabancı turistler, Gaziantep
restoranlarında sunulan yiyecekleri lezzetli bulmuşlar, taze ve acılı-baharatlı olmalarını
olumlu değerlendirmişlerdir. Ayrıca restoranların ortamlarından ve çalışanların arkadaş
canlısı yaklaşımlarından memnuniyetlerini ifade etmişlerdir. Turistler, restoranları temiz
olarak değerlendirmişler ve başkalarına önerebileceklerini ifade etmişlerdir. Öte yandan
turistler, restoranları pahalı ve yoğun oluşunu olumsuz olarak değerlendirmişlerdir. |
tr_TR |
dc.description.abstract |
In the tourism industry, the analysis of online tourist comments is seen as one of the
methods to evaluate the products and services offered by businesses and to understand the
needs of tourists. Evaluation of textual contents in tourist comments can be done by opinion
mining, one of the text mining methods. Purpose of the study; It is the evaluation of foreign
tourists' comments about restaurants that serve Gaziantep region-specific dishes on the
TripAdvisor site, using the aspect-based sentiment analysis technique. During the data
collection phase, restaurants operating in Gaziantep and ranked in the top eight on the
TripAdvisor site were selected. Within the scope of the research, 358 comments created by
foreign tourists in 2019-2020 about eight restaurants were collected by the researcher using
the web scraping technique between 05.01.2021-09.01.2021. According to the research
findings; Foreign tourists found the food served in Gaziantep restaurants delicious and
positively evaluated their freshness and spicy taste. They also expressed their satisfaction
with the atmosphere of the restaurants and the friendly approach of the staff. Tourists
evaluated the restaurants as clean and stated that they could recommend it to others. On the
other hand, tourists negatively rated restaurants as being expensive and busy |
tr_TR |
dc.language.iso |
tur |
tr_TR |
dc.publisher |
Journal of Tourism and Gastronomy Studies |
tr_TR |
dc.relation.isversionof |
10.21325/jotags.2021.794 |
tr_TR |
dc.rights |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
tr_TR |
dc.subject |
Gaziantep restoranları |
tr_TR |
dc.subject |
Metin madenciliği |
tr_TR |
dc.subject |
Fikir madenciliği |
tr_TR |
dc.subject |
Bakış tabanlı duygu analizi |
tr_TR |
dc.subject |
Yerel restoranlar |
tr_TR |
dc.subject |
Gaziantep restaurants |
tr_TR |
dc.subject |
Text mining |
tr_TR |
dc.subject |
Opinion mining |
tr_TR |
dc.subject |
Aspect based sentiment analysis |
tr_TR |
dc.subject |
Local restaurant |
tr_TR |
dc.title |
Yerel restoranların değerlendirilmesinde fikir madenciliği: Gaziantep örneği |
tr_TR |
dc.title.alternative |
Opinion mining in the evaluation of local restaurants: The case of Gaziantep |
tr_TR |
dc.type |
article |
tr_TR |
dc.relation.journal |
Journal of Tourism and Gastronomy Studies |
tr_TR |
dc.contributor.department |
Nevşehir HBV Üniversitesi, Turizm Fakültesi, Turizm Rehberliği Bölümü |
tr_TR |
dc.contributor.authorID |
orcid: https://orcid.org/0000-0003-1172-5448 |
tr_TR |
dc.identifier.volume |
9 |
tr_TR |
dc.identifier.issue |
1 |
tr_TR |
dc.identifier.startpage |
377 |
tr_TR |
dc.identifier.endpage |
391 |
tr_TR |