Yerel restoranların değerlendirilmesinde fikir madenciliği: Gaziantep örneği

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author Özen, İbrahim Akın
dc.date.accessioned 2021-06-19T07:32:59Z
dc.date.available 2021-06-19T07:32:59Z
dc.date.issued 2021-01-16
dc.identifier.citation ÖZEN, İ. A. (2021). Yerel Restoranların Değerlendirilmesinde Fikir Madenciliği Gaziantep Örneği Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 9(1), 377–391. tr_TR
dc.identifier.issn 2147 – 8775
dc.identifier.uri : 10.21325/jotags.2021.794
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/20.500.11787/2778
dc.description.abstract Turizm sektöründe, çevrimiçi turist yorumlarının analizi, işletmelerin sunduğu ürün ve hizmetleri değerlendirme ve turistlerin ihtiyaçlarını anlama yöntemlerinden birisi olarak görülmektedir. Turist yorumlarındaki metinsel içeriklerin değerlendirmesi, metin madenciliği yöntemlerinden fikir madenciliği ile yapılabilmektedir. Çalışmanın amacı; Gaziantep’te bölgeye özgü yemekler sunan ve TripAdvisor sitesinde yer alan restoranlara yönelik yabancı turist yorumlarının metin madenciliği yöntemlerinden, bakış tabanlı duygu analizi kullanılarak değerlendirilmesidir. Veri toplama aşamasında, Gaziantep ’de faaliyet gösteren ve TripAdvisor sitesinde ilk sekiz sırada yer alan restoranlar seçilmiştir. Araştırma kapsamında, sekiz restoranla ilgili 2019-2020 yıllarında yabancı turistlerin oluşturduğu 358 yorum, 05.01.2021-09.01.2021 tarihleri arasında araştırmacı tarafından web kazıma tekniği kullanılarak toplanmıştır. Araştırma bulgularına göre; yabancı turistler, Gaziantep restoranlarında sunulan yiyecekleri lezzetli bulmuşlar, taze ve acılı-baharatlı olmalarını olumlu değerlendirmişlerdir. Ayrıca restoranların ortamlarından ve çalışanların arkadaş canlısı yaklaşımlarından memnuniyetlerini ifade etmişlerdir. Turistler, restoranları temiz olarak değerlendirmişler ve başkalarına önerebileceklerini ifade etmişlerdir. Öte yandan turistler, restoranları pahalı ve yoğun oluşunu olumsuz olarak değerlendirmişlerdir. tr_TR
dc.description.abstract In the tourism industry, the analysis of online tourist comments is seen as one of the methods to evaluate the products and services offered by businesses and to understand the needs of tourists. Evaluation of textual contents in tourist comments can be done by opinion mining, one of the text mining methods. Purpose of the study; It is the evaluation of foreign tourists' comments about restaurants that serve Gaziantep region-specific dishes on the TripAdvisor site, using the aspect-based sentiment analysis technique. During the data collection phase, restaurants operating in Gaziantep and ranked in the top eight on the TripAdvisor site were selected. Within the scope of the research, 358 comments created by foreign tourists in 2019-2020 about eight restaurants were collected by the researcher using the web scraping technique between 05.01.2021-09.01.2021. According to the research findings; Foreign tourists found the food served in Gaziantep restaurants delicious and positively evaluated their freshness and spicy taste. They also expressed their satisfaction with the atmosphere of the restaurants and the friendly approach of the staff. Tourists evaluated the restaurants as clean and stated that they could recommend it to others. On the other hand, tourists negatively rated restaurants as being expensive and busy tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.publisher Journal of Tourism and Gastronomy Studies tr_TR
dc.relation.isversionof 10.21325/jotags.2021.794 tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject Gaziantep restoranları tr_TR
dc.subject Metin madenciliği tr_TR
dc.subject Fikir madenciliği tr_TR
dc.subject Bakış tabanlı duygu analizi tr_TR
dc.subject Yerel restoranlar tr_TR
dc.subject Gaziantep restaurants tr_TR
dc.subject Text mining tr_TR
dc.subject Opinion mining tr_TR
dc.subject Aspect based sentiment analysis tr_TR
dc.subject Local restaurant tr_TR
dc.title Yerel restoranların değerlendirilmesinde fikir madenciliği: Gaziantep örneği tr_TR
dc.title.alternative Opinion mining in the evaluation of local restaurants: The case of Gaziantep tr_TR
dc.type article tr_TR
dc.relation.journal Journal of Tourism and Gastronomy Studies tr_TR
dc.contributor.department Nevşehir HBV Üniversitesi, Turizm Fakültesi, Turizm Rehberliği Bölümü tr_TR
dc.contributor.authorID orcid: https://orcid.org/0000-0003-1172-5448 tr_TR
dc.identifier.volume 9 tr_TR
dc.identifier.issue 1 tr_TR
dc.identifier.startpage 377 tr_TR
dc.identifier.endpage 391 tr_TR


Bu öğenin dosyaları

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster