Uygur halk hekimliği uygulamalarında çay ve işlevleri

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author Tugba, Gönel Sönmez
dc.date.accessioned 2021-06-15T08:53:15Z
dc.date.available 2021-06-15T08:53:15Z
dc.date.issued 2018-06-28
dc.identifier.citation Gönel Sönmez Tugba (2018), “Uygur Halk Hekimliği Uygulamalarında Çay ve İşlevleri” Uluslararası Uygur Araştırmaları Dergisi, 2018/11: 68-74. tr_TR
dc.identifier.issn 2458-827X
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/20.500.11787/2496
dc.description.abstract Geçmişi Şamanizm dönemi sağaltma pratiklerine kadar uzanan Uygur halk hekimliği, Uygur mutfak kültürü ile yakından ilişkili olup kişinin beslenme düzeni ve şeklinin esas alındığı “kuvvet nazariyesi” temelinde gelişmiştir. Uygur halk hekimliğine göre insan bedeni ateş, toprak, su ve havanın tesiri altındadır. Hastalıklar, insan vücudundaki “hılıt” (safra, kan, balgam ve sevda) dengesinin bozulması sonucunda meydana gelmektedir. Bu sebeple kişinin kendi mizacına uygun, doğru ve düzenli beslenmesi gerekmektedir. Bu amaçla hastalıklardan korunmak ya da tedavi olmak için çeşitli macunlar, şuruplar, şerbetler ve çaylar hazırlanmakta ve bu yiyecekler “davayi ğiza” olarak adlandırılmaktadır. Çalışmamızda Uygur Türklerinin günlük yaşamında önemli bir yer tutan çay kültürü ve Uygur halk hekimliği, genel hatlarıyla ele alındıktan sonra Uygur halk hekimliği uygulamalarında koruyucu ve tedavi edici işlevleriyle kullanılmakta olan çaylar tanıtılıp değerlendirilmeye çalışılmaktadır. Ayrıca çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılan çay reçetelerine yer verilmektedir. tr_TR
dc.description.abstract The Uyghur folk medicine, which dates back to the practice of Shamanism in the past, is closely related to Uyghur culinary culture and developed on the basis of “power theory” in which the nutritional structure and shape of the person is taken as basis. According to Uyghur folk medicine, human body is under the influence of fire, soil, water and air. Diseases are the result of the disruption of the “hılıt” (bile, blood, phlegm and love) balance in the human body. For this reason, it is necessary for the person to feed properly and regularly. For this purpose, a variety of macules, syrups, sorbet and teas are prepared to prevent or treat diseases and these foods are called “davayi ğiza”. In our study, it’s tried to introduced and evaluate tea culture, which have an important place in the daily life of Uyghur Turks and Uyghur folk medicine are being tried to be introduced and evaluated after their treatment with Uyghur folk medicine applications as protective and therapeutic functions. In addition, tea prescriptions used in the treatment of various diseases are included. tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject Halk hekimliği tr_TR
dc.subject Uygur halk hekimliği tr_TR
dc.subject Uygur kültüründe ve halk hekimliğinde çay tr_TR
dc.subject Folk medicine tr_TR
dc.subject Uyghur folk medicine tr_TR
dc.subject Tea in Uyghur culture and folk medicine tr_TR
dc.title Uygur halk hekimliği uygulamalarında çay ve işlevleri tr_TR
dc.title.alternative Tea and functions in the Uyghur folk medicine practices tr_TR
dc.type article tr_TR
dc.relation.journal Uluslararası Uygur Araştırmaları Dergisi tr_TR
dc.contributor.department Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi/fen-edebiyat fakültesi/Türk halkbilimi bölümü/Türk halkbilimi anabilim dalı tr_TR
dc.contributor.authorID 48477 tr_TR
dc.identifier.issue 11 tr_TR
dc.identifier.startpage 68 tr_TR
dc.identifier.endpage 74 tr_TR


Bu öğenin dosyaları

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster