Otel İşletmelerinde Yeşil Mutfak Kalitesinin (Y-Mutkal) Ölçülmesi: Nevşehir İlinde Bir Araştırma

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author Özkoç, Aziz Gökhan
dc.contributor.author Arslan, Emin
dc.contributor.author Kendir, Hakan
dc.contributor.author Erdoğan, Taner
dc.date.accessioned 2021-03-31T09:34:25Z
dc.date.available 2021-03-31T09:34:25Z
dc.date.issued 2019-09-24
dc.identifier.citation 11. Özkoç, A. G., Emin, A., Kendir, H., & Erdoğan, T. (2019). Otel İşletmelerinde Yeşil Mutfak Kalitesinin (Y-Mutkal) Ölçülmesi: Nevşehir İlinde Bir Araştırma. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 7(3), 2294-2309. tr_TR
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/20.500.11787/1230
dc.description.abstract Araştırmanın amacı, Nevşehir ilindeki 3, 4, 5 yıldızlı otel işletmelerinin ve özel işletme belgeli tesislerin yeşil mutfak kalitesinin ölçülmesidir. Bu sayede yeşil mutfak kalitesini oluşturan uygulamaların işletmeler tarafından hangi boyutta karşılandığının, bu konudaki müşteri beklentilerinin hangi düzeyde olduğunun ve müşteri beklentilerinin işletmelerce hangi düzeyde tatmin edildiğinin belirlenmesi hedeflenmiştir. Araştırmanın teorik kısmında detaylandırılan otel işletmelerine bağlı mutfak departmanlarında yeşil mutfak kalitesinin ölçülmesine dair önermelerin ampirik bazda çözümlenmesi amacıyla, araştırma dahilinde alan araştırması yapılmış ve veriler anket yardımıyla toplanmıştır. Bu araştırma kapsamında 39 otel işletmesi yöneticisi ve 414 müşteri araştırmanın örneklemi için belirlenmiştir. Araştırmada otel işletmesi yöneticilerine anket uygulaması yüz yüze görüşme tekniği, elden bırakıp alma, e-posta gibi kanallarla yapılmıştır. Araştırmadan elde edilen veriler bilgisayar ortamında uygun istatistikî teknikler kullanılarak analiz edilmiştir. Yapılan analizler sonucunda işletmeler tarafından yapılan uygulamalar içerisinde en yüksek değere sahip olan boyutun ‘Sürdürülebilir Gıda’ olduğu, en düşük ortalamaya sahip olan boyutun ise ‘Sürdürülebilir Yapı’ olduğu ortaya çıkmıştır. Müşteri beklentilerine bakıldığında ise en yüksek beklentinin ‘Enerji Verimliliği’ boyutunda, en düşük beklentinin ise ‘Tek Kullanımlıklar’ boyutunda olduğu tespit edilmiştir. Nevşehir ilindeki otel işletmelerine bağlı mutfakların müşteri beklentilerini karşılama oranlarına bakıldığında, tüm boyutlara ilişkin ortalamaların yüksek olduğu ve müşteri beklentilerinin işletme tarafından karşılanma oranının da aynı şekilde yüksek olduğu belirlenmiştir. tr_TR
dc.language.iso tur tr_TR
dc.relation.isversionof 10.21325/jotags.2019.472 tr_TR
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess tr_TR
dc.subject Mutfak, Kalite, Sürdürülebilirlik, Yeşil mutfak, Y-Mutkal tr_TR
dc.title Otel İşletmelerinde Yeşil Mutfak Kalitesinin (Y-Mutkal) Ölçülmesi: Nevşehir İlinde Bir Araştırma tr_TR
dc.title.alternative Measuring Green Kitchen Quality (Y-Mutkal) In Hotel Businesses: A Research In Nevşehir tr_TR
dc.type article tr_TR
dc.relation.journal Journal of Tourism and Gastronomy Studies tr_TR
dc.contributor.authorID 111160 tr_TR
dc.contributor.authorID 0000-0001-8420-8228 tr_TR
dc.contributor.authorID 49703 tr_TR
dc.contributor.authorID 0000-0003-1592-8162 tr_TR
dc.contributor.authorID 34174 tr_TR
dc.contributor.authorID 0000-0002-1356-1339 tr_TR
dc.contributor.authorID 196403 tr_TR
dc.contributor.authorID 0000-0001-9280-9664 tr_TR
dc.identifier.volume 7 tr_TR
dc.identifier.issue 3 tr_TR
dc.identifier.startpage 2294 tr_TR
dc.identifier.endpage 2309 tr_TR


Bu öğenin dosyaları

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster