dc.contributor.author |
Durmuş, Merve |
|
dc.contributor.author |
Sarıboğa, Bahtiyar |
|
dc.date.accessioned |
2020-12-01T08:35:16Z |
|
dc.date.available |
2020-12-01T08:35:16Z |
|
dc.date.issued |
2012-12-01 |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/20.500.11787/1017 |
|
dc.description.abstract |
Geçmişten günümüze kadar birçok bitkiden hastalıkların iyileştirilmesi amacıyla faydalanılmıştır ve halende faydalanılmaktadır. Bu bitkiler tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de tıbbi açıdan oldukça önemlidir. Bunların öneminin açıklanması için tıbbi açıdan birçok yöntem kullanılmaktadır.Bu çalışmada Kapadokya bölgesinde yetişen Thymus sipyleus, Globularia trichosantha ve Globularia oriantalis türleri seçilmiştir. Bu seçilen bitkilerin gövde, tohum ve yaprak kısımları ayrı ayrı incelenmiştir. Bu bitkilerin MIC (minimal inhibitör konsantrasyonu) yoluyla Candida albicans, Escheria coli, Staphlococcus aureus, Salmonella typhi, Metisiline dirençli Staphlococcus aureus, Bacillus cereus, Enterecoccus feacalis, Streptococcus pnemoniae, Listeria monocytogenes bakterileri üzerindeki antimikrobiyal aktivite çalışmaları yapılmıştır. Ayrıca bu bitkiler kullanılarak CUPRAC (Bakır(??) indirgeyici antioksidan kapasite) yöntemi, DPPH kullanarak `toplam antioksidan potansiyel' ölçümü, ABTS radikali süpürücü kapasitesi ölçümü, metal-şelat aktivitesi (FERROZİN) ölçümü, ferrik iyonu indirgeme antioksidan (FRAP) ölçümü, folin-ciocalteu reaktifi (FCR) ile toplam fenolik madde ölçümü, süperoksit radikali giderme aktivitesi ölçümü ve hidrojen peroksit süpürme aktivitesinin ölçümü yollarıyla da antioksidan aktivite çalışmaları yapılmıştır.Antimikrobiyal çalışmalarda bakteriler üzerinde en iyi sonucu Thymus sipyleus bitkisi verirken, Candida albicans bakterisi bu bitkilerin hiçbirine duyarlı değildir. |
tr_TR |
dc.description.abstract |
Since the past until the present, it has been benefitted from a lot of plants with the aim of cure of diseases, and it is still benefitted. These plants are considerably important medically in Turkey as is in the whole world, either. In order to explain the importance of them, many medical methods are used.In this study, it has been selected the Thymus sipyleus, Globularia trichosantha and Globularia oriantalis plants that grow up in Cappadocia. It has been examined the stems, seed and leaf parts of these selected plants in different ways. Via MIC (Minimal Inhibitor Concentration), it have been done the antimicrobial activity studies of these plants on the bacteria Candida albicans, Escheria coli, Staphlococcus aureus, Salmonella typhi and Methicillin Resistant Staphlococcus aureus, Bacillus cereus, Enterecoccus feacalis, Streptococcus pnemoniae. Besides, by using these plants, it have been done the studies on the method of CUPRAC (Cupric Reducing Antioxidant Capacity) and the measurement of ?Total Antioxidant Potential? by using the DPPH; the measurement of ABTS radical scavenger capacity, the measurement of metal-chelate activity (FERROZIN), the measurement of Ferric Ion Reducing Antioxidant (FRAP) and the measurement of Folin-Ciocalteu Reactive (FCR), and on the antioxidant activity studies by total phenolic substance measurement, superoxide radical scavenger activity measurement and hydrogen peroxide scavenger activity measurement.As the best result of antimicrobial activity studies on the bacteria has emerged from Thymus sipyleus, the bacteria of Candida albicans has not sensitive in this speciesWhen the methods in the antioxidant activity studies were compared in terms of the parts of these species, the best antioxidant activities have been indicated by Globularia trichosantha stems, Globularia oriantalis whole (body) and Thymus sipyleus stems. As for the method of Ferrozin, our plants have not given any reaction. |
tr_TR |
dc.language.iso |
tur |
tr_TR |
dc.publisher |
Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi |
tr_TR |
dc.rights |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
tr_TR |
dc.subject |
Globularia trichosantha |
tr_TR |
dc.subject |
Globularia oriantalis |
tr_TR |
dc.subject |
Thymus sipyleus |
tr_TR |
dc.subject |
Antimikrobiyal aktivite |
tr_TR |
dc.subject |
Antioksidan aktivite |
tr_TR |
dc.subject |
Antimicrobial activity |
tr_TR |
dc.subject |
Antioxidant activity |
tr_TR |
dc.title |
Kapadokya Bölgesinde yetişen bazı bitkilerin antimikrobiyal ve antioksidan özelliklerinin incelenmesi |
tr_TR |
dc.title.alternative |
Antimicrobial and antioxidant features of some plants in which grow Cappadocia Region |
tr_TR |
dc.type |
masterThesis |
tr_TR |