Başlık için listeleme

Başlık için listeleme

Sırala: Sıra: Sonuçlar:

  • Durbilmez, Bayram (Ötüken Neşriyat, 2019)
  • Durbilmez, Bayram (Ötüken Yay., 2019)
  • Köse, Serkan (Toküad, 2019)
    İnancın sürekliliğini sağlayan en temel unsurlardan birisi onun ritüel şeklindeki uygulamalar içindeki sunumunda görülmektedir. Ritüel belirli zaman ve mekânda, belirli davranış biçimi gibi özelliklerle sürekli tekrarlanan ...
  • Yıldız Altın, Kübra (Gazi Kitabevi, 2021)
    Türk kültüründeki atalar kültünün yapısı ile toplum içinde üstlendiği işlevlerinin ele alındığı bu çalışmada, onun geçmişten günümüze şekillenmesi, oluşturduğu sistemsel yapı, mitoloji araştırmaları için önemi ile günümüzün ...
  • Köse, Serkan (Kültür Araştırmaları Dergisi, 2019-11-18)
    İnanç odaklı halk bilim unsurları sosyo-kültürel belleğin önemli anlam alanlarından birini teşkil etmektedir. Toplumlar yeni kültür ve medeniyete girdiklerinde eski inançlarını kolay bir şekilde kaybetmezler. Özellikle ...
  • Korkmaz, İskender; Köse, Serkan (Kömen, 2020-07)
  • Korkmaz, İskender; Köse, Serkan (Kömen Yayınları, 2020)
    Türk kültüründe teknolojik gelişmelere bağlı olarak birçok geleneksel uygulamayla birlikte mesleklerin de yok olma tehlikesi altına girdiği görülmektedir. Bu meslekler arasında çerçilikten bahsetmek mümkündür. Bilindiği ...
  • Çeribaş, Mehmet (Motif Vakfı, 2021-12)
    Türk inanç ve düşünce sisteminde en dikkat çekici, anlam çerçevesi oldukça geniş, anlaşılması güç, hatta üzerinde itilafların oluştuğu kut kavramının doğru ve derinlemesine tahlil edilmesi, bu kavramla ilgili özgün tasnif ...
  • Durbilmez, Bayram (Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi, 2009)
    Fütüvvet ehlinin uyması gereken kuralları, uygulamaları vs. anlatan Fütüvvet-nâmeler; Türk halk kültürünü oluşturan maddî ve manevî pek çok bilgi, beceri, kabul ve davranışlar hakkında önemli birer kültür hazinesidirler. ...
  • Durbilmez, Bayram (Gazi Üniversitesi, 2009)
    Number “4” in Turkish Culture and “Fütüvvet-nâme”s. The “Fütüvvet-nâme”s which tell abaut the rules and practices that “Fütüvvet” followers should obey are impartant cultural treusures about many materialistic and spiritual ...
  • Ünal, Sena; Çeribaş, Mehmet (Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi, 2022-08-01)
    Bu çalışma, Türklerin kültürel özelliklerini ve bu özelliklerin her bir parçasında yönlerin ve sağ-sol algısının etkilerini ele almaktadır. Evrenin nasıl yaratıldığını sorgulayan ve bu süreci mantıklı bir zemine oturtma ...
  • Yeni, Bilge; Per, Esra; Büyük, Özgün Günen; Arıkan, Kadriye Gizem (istanbul university press, 2021-12-30)
    Türkiye biyoçeşitlilik açısından küçük bir kıta özelliği göstermektedir. Ülkede yerli türlerin yasal ticareti (özel izinler dışında) mümkün olmamakla birlikte, bazı yabancı ve evcil türlerin yasal ticareti yapılmaktadır. Bu ...
  • Ravanoğlu Yılmaz, Sezen (2018)
    Milli kimlik, diğer bütün kimlik kategorileri gibi ilişkisel düzlemde ele alınması gereken, daha açık bir ifadeyle, “öteki” ile kurulan ilişkide vücut bulan bir sosyalizasyon sürecinin ürünüdür. “Milli” olanın sınırlarını ...
  • Urgenç, Tayfur; Koçak, Kürşat (Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi, 2019-07)
    Mehmet Emin Yurdakul'un Türk tarihindeki yeri Türk Milletinin mukadderatıyla doğru orantılıdır. Türk Milleti var oldukça Mehmet Emin Yurdakul ismi yaşayacaktır. Ben bir Türk'üm ifadesiyle Türklerin son uyanma çağının sembol ...
  • Köse, Serkan (Toküad, 2020-10-15)
    Mitolojiler, üretildiği toplumun en temel inanç ve düşünce atlaslarıdır. Bir toplumun mitolojisini tanımak ve bilmek o toplumun düşünce dünyasını kavramak için önemli bir adımdır. Klan tipi toplumlardan devletleşmiş ...
  • Keskin, Emrah; Uçuk, Ceyhun (Nobel Yayıncılık, 2020)
  • Yönet Eren, Firdevs; Fandaklı, Emrah (Nobel Akademik Yayıncılık, 2020)
  • Aydın, Şule; Keskin, Emrah; Aydemir, Durmuş Ali (Journal of Gastronomy and Tourism Studies, 2021)
    Bu çalışmanın amacı Türk mutfağının uluslararası bilinirliğindeki engelleri aşçıların görüşleri çerçevesinde değerlendirmektir. Çalışmada Türk mutfağının uluslararası bilinirliğinin önündeki engelleri tespit etmek için ...
  • Aydın, Şule; Keskin, Emrah; Aydemir, Durmuş Ali (Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 2021)
    Bu çalışmanın amacı Türk mutfağının uluslararası bilinirliğindeki engelleri aşçıların görüşleri çerçevesinde değerlendirmektir. Çalışmada Türk mutfağının uluslararası bilinirliğinin önündeki engelleri tespit etmek için ...
  • Ardıç Yetiş, Şule (2020)
    Bir toplumun tarihsel parçalarından biri hiç şüphesiz yüzyılların birikimini ve çeşitliliğini taşıyan mutfak kültürüdür. Mutfak kültürü, toplumun örf-adetlerini, gelenek-göreneklerini ve alışkanlıklarını içinde ...